Menu
Warunki pracy w województwie wielkopolskim w 2023 r.
21.08.2024
W 2023 r. liczba osób pracujących w warunkach zagrożenia, w przeliczeniu na 1000 zatrudnionych, w zakładach objętych badaniem wyniosła 69,9 wobec 73,1 przed rokiem. Zlikwidowano lub ograniczono działanie czynników szkodliwych wobec 35,1 tys. osób (liczonych tyle razy na ile czynników byli narażeni), a wobec 20,1 tys. zagrożenia ujawniono lub stwierdzono fakt ich powstania.
Czytaj dalej
Statystyczne badania ankietowe - sierpień 2024
01.08.2024
Urząd Statystyczny w Poznaniu prowadzi badania ankietowe na terenie całego województwa wielkopolskiego. Dane statystyczne są wykorzystywane do analiz i opracowań zbiorczych dotyczących sytuacji społecznej i gospodarczej województwa, stanowią również podstawę do podejmowania strategicznych decyzji ekonomicznych, społecznych i administracyjnych na wszystkich szczeblach zarządzania.
Czytaj dalej
Statystyka Poznania - czerwiec 2024 r.
31.07.2024
Statystyka Poznania - czerwiec 2024 r.
Czytaj dalej
Sytuacja demograficzna województwa wielkopolskiego w 2023 r.
31.07.2024
Publikacja „Sytuacja demograficzna województwa wielkopolskiego w 2023 r.” w zakresie konstrukcji oraz formy prezentacji nawiązuje do poprzedniej edycji tej publikacji. Zasadniczą część opracowania stanowi komentarz analityczny, który obejmuje różnorodne zagadnienia populacyjne, takie jak stan ludności i jej rozmieszczenie na terytorium województwa, podstawowe struktury demograficzne, proces starzenia, ruch naturalny i migracje oraz aktywność demograficzną. Całość wzbogacono graficzną ilustracją w postaci map i wykresów prezentujących wybrane zjawiska i tendencje. Zestawienie najważniejszych danych demograficznych zamieszczono w części tabelarycznej w formacie Excel.
Czytaj dalej
Rolnictwo w województwie wielkopolskim w 2023 r.
31.07.2024
W 2023 r. czerwcowe badanie wykazało spadek w stosunku rocznym pogłowia zwierząt gospodarskich, z wyjątkiem bydła. W skupie odnotowano zwiększenie dostaw zbóż, ziemniaków, bydła, mleka i jaj. Natomiast mniejsza była podaż żywca wieprzowego i drobiowego oraz mięsa.
Czytaj dalej